Contact


EHBO

Afkomst

Stekels

Links


DE eerste stap die je moet ondernemen als je
een nestje alleengelaten egeltjes vindt, is een egelopvang zoeken. In Nederland zijn er heel wat, kijk maar bij links.

Heel belangrijke is dat de kleintjes warm blijven. Een fles heet water, een handdoek eromheen, een doosjes met wat hooi erin en eventueel onder een warme lamp/doeken.

Zijn de oogjes open, dan kunnen ze misschien vast aan een blikje kattenvoer? Zijn de oogjes nog dicht, dan is de beste hulp alweer de opvang te bellen en advies te vragen. Maar als dat allemaal niet snel kan, dan voor 1 keer wat kittenmelk proberen.AFKOMST De egel is een van de oudste zoog-
dieren op aarde. In Darmstadt in Duistland
is een fossiel gevonden dat zo'n vijftig miljoen
jaar oud zou zijn. De egel heeft zich wijd verspreid over de wereld, ze komen voor in Europa, Azië en Afrika. In Amerika is de Afrkaanse dwerg-egel geïmpor teerd. In Europa komt de Erinaceus roumanicus en de Erinaceus europaeus voor.
Met name de laatste komt voor in Nederland, de
"West-Europese egel".

De familie waartoe de egel behoort (Erinaceidae), heeft zich gesplitst in twee onderfamilies, de stekelloze haaregels (spitsmuisegels) en de echte stekelegels. Die bestaat weer uit vijf  »
  geslachten. 'Onze' egel behoort tot de kleinooregels.
Egels zijn verwant aan ondermeer de
mol, de spitsmuis en nog een aantal vrij onbekende families, zoals de tenrek en de slurfspitsmuis.

N.B.
Ze behoren tot de orde van de insecteneters,
de insectivora . Erinaceidae is een familienaam, europeaus een soortnaam en insectivora is een ordenaam.


STEKELS Het opvallendste kenmerk van de egel
is zijn stekelvacht. Bij de geboorte zijn het er
zoŽn 100 die nog in de huid zitten.
Binnen twee weken zijn er al 2000, een volwassen egel kan zelfs 5 à 7000 stekels hebben van zo'n 3 cm lang. Ze zitten op de kop en de rug.
Op hun snuit, flanken en buik zit een vacht, iets borsteliger dan bij andere dieren. Stekels van pasgeboren egels zijn vrij kort en zacht en ze zijn wit tot ivoorkleurig. In de eerste weken groeien er steeds meer bruine stekels. Die zijn aan de onder- en bovenkant licht en in het midden bruin.
De stekels staan alle kanten op en worden af en
  toe gewisseld, net als melktanden bij ons. »Egels hebben een sterke spier over de rug lopen,waarmee ze zich in no time kunnen samentrekken tot een bolletje. De stekels staan
dan rechtop, en de kwetsbare delen, zoals kop en buikstreek, zitten veilig verpakt.

Dit doen egels vooral als ze worden aangevallen.
In minder erge situaties trekt hij alleen z'n kop wat in, of zet z'n stekels overeind. Bij gevaar helpt het niet steeds om je op te rollen, want een auto, de grootste killer van egels, raakt daardoor niet geïmponeerd. Ook bij het gevaar van verbranding is de mogelijkheid van zich oprollen, niet adequaat.LINKS
 De eerste en beste stap wanneer je een egeltje vindt: ga ermee naar een egelopvang in de buurt!
Hier is een link naar één bekende egelopvang, er zijn er veel meer.
Egelopvang Bescherming Gooi
: zeer ervaren.

Meer weten? Alle adressen van egelopvangen in Nederland. Veel meer links zijn te vinden op internet, bijv. via de startkabel.
CopyrightBrowserbeest